woensdag 8 december 2010

Mieke Calleeuw


Thema: multiculturele samenleving

De mensen uit onze westerse maatschappij bekijken zelden Bollywood films. Deze films zijn dus typisch voor een bepaalde cultuur. De leerlingen ontdekken dat er verschillende culturen zijn die allemaal hun eigen gewoontes hebben. Het is moeilijk om met al deze culturen samen te leven.

Leerplannummer: D/2010/7841/100

Ondersteunende basisvaardigheden
Leerplandoelstelling 1 (pagina 13)
Onder begeleiding relevante en toegankelijke informatie vinden, selecteren en gebruiken.
De leerlingen kunnen afleiden tot welke bevolkingsgroep de mensen op een bepaalde foto behoren. Ze moeten ook zeggen wat die mensen aan het doen zijn op de foto en uit welk land deze mensen zouden kunnen komen.

Maatschappelijke vaardigheden
Leerplandoelstelling 9 (pagina 16)
Onder begeleiding aspecten van het dagelijks leven van mensen op een andere plaats met het eigen leven vergelijken.
De leerlingen krijgen een filmpje te zien over chinees Nieuwjaar. Ze beschrijven wat ze zien in het filmpje en gaan na welke verschillen er zijn met het Nieuwjaar dat wij vieren. De leerlingen kunnen ook een tekst of een film krijgen over een stuk uit het leven van iemand die in een andere cultuur leeft.

Wiskundige vaardigheden
Leerplandoelstelling 29 (pagina 20)
Procent rekenen.
De leerlingen kunnen de verschillende wereldgodsdiensten van een grafiek aflezen. Ze bekijken hoeveel procent van de totale bevolking in de verschillende wereldgodsdiensten zit. Daarna berekenen de leerlingen het percentage uit.

Taalvaardigheden
Leerplandoelstelling 36 ( pagina 22)
Naar anderen luisteren in een gesprek.
Aanvullend op de oefening om de maatschappelijke vaardigheden te bevorderen. De leerlingen bespreken in groepjes of ze graag op zo’n manier de overgang van oud naar nieuw zouden willen vieren.

Moderne vreemde taal
Leerplandoelstelling 51 (pagina 27)
In een eenvoudige gesproken of geschreven tekst het onderwerp bepalen.
De leerlingen beluisteren een interview. Een persoon uit een andere cultuur beantwoordt vragen over zijn cultuur. De leerlingen bepalen wat het onderwerp van het interview is.

Poëzieonderwijs: werkvormen

Post je afgewerkte stift- en recyclagegedichten op onze weblog zodat iedereen de uiteindelijke resultaten kan bewonderen.

Globaal uitgewerkt thema Bombay-tv

Thema: Media
Onderdeel: film

Ondersteunende basisvaardigheden

3: zich situeren, oriënteren en verplaatsen door gebruik te maken van gepaste informatie.

Een film kan ook heel informatief zijn, zoals een film in de vorm van een documentaire bijvoorbeeld. Bij het bekijken van een documentaire kunnen de leerlingen de situatie situeren, oriënteren en verplaatsen.

Maatschappelijke vaardigheden

12: Invloed van de media op het eigen en het maatschappelijke leven verkennen.

Ik denk dat de media op iedereen z’n leven een invloed heeft. Dankzij het journaal worden we dagelijks op de hoogte gebracht over het reilen en zeilen in de wereld. Hoe vaak gebeurt het niet dat een bepaald programma het gespreksonderwerp van de dag is. Denk maar aan So you think you can dance, De slimste mens ter wereld… Wie ooit al eens deelgenomen heeft aan een quiz en daar een fikse geldprijs gewonnen heeft kan stellen dat zijn leven via de media totaal veranderd is. Maar je kunt het ook in kleine zaken zoeken. Na het zien van een bepaalde film, die je echt geraakt heeft, kan je levensvisie op de één of andere manier veranderd zijn.

Wiskundige vaardigheden

33: Relevante informatie halen uit tabellen, grafieken en diagrammen.

Binnen het thema media kun je heel wat gegevens weergeven in tabellen, grafieken en diagrammen. Denk maar aan de kijkcijfers van een bepaald programma. Bij het maken van een film komt er altijd een enorm budget aan te pas. Deze gegevens kunnen eveneens weergegeven worden in tabellen. De evolutie van de prijs van een film uit 1980 en een uit 2010 kan weergegeven worden in een grafiek.

Taalvaardigheden

43: Spreekdurf ontwikkelen.

Ik vind het belangrijk dat de leerlingen in allerlei zaken hun mening durven uiten en durven deelnemen aan een klassengesprek. De leerlingen zullen onder andere een journaal in elkaar moeten steken, een reclamespot in elkaar steken, een redactievergadering houden… De leerlingen moeten ook verklaren of ze de bron geloofwaardig vinden of niet. Ze moeten kritisch omgaan met zowel geschreven als mondelinge informatie.

Justine Gryspeert

Thema Bombay tv

Ik zou deze schrijfopdracht integreren binnen het thema ‘media’. Media is zeer ruim en biedt bijgevolg heel wat mogelijkheden. Eens ze kennis gemaakt hebben met diverse vormen van media, laat ik de leerlingen de theorie effectief omzetten in praktijk.

Ik heb volgende leerplandoelstellingen gekozen:

ONDERSTEUNENDE BASISVAARDIGHEDEN
7 Gepast ageren.

Als inleiding op het thema ‘media’ zou ik een klassengesprek organiseren, waarbij de leerlingen vertellen welke begrippen ze associëren met de term media. De leerlingen krijgen de mogelijkheid om alle begrippen op te sommen, maar moet dit op een gepaste manier verlopen.

MAATSCHAPPELIJKE VAARDIGHEDEN
12 Invloed van de media op het eigen en het maatschappelijke leven verkennen.

Na de inleiding vind ik het belangrijk dat de leerlingen kennis leren maken met de kenmerken van media. Gevolgd door de invloed van media op het eigen en het maatschappelijke leven. Leerlingen moeten zich ervan bewust zijn welke invloed media heeft op het leven van de mens. Om dit aan te tonen, maak ik gebruik van een aantal concrete voorbeelden, en stel hen hierbij de vraag welke impact dit voorbeeld op hun gedrag heeft gehad. Wat hebben ze precies ervaren? Hoe zouden ze er in werkelijkheid mee omgaan?

WISKUNDIGE VAARDIGHEDEN
33 Relevante informatie halen uit tabellen, grafieken en diagrammen.

Bij PAV is het belangrijk om in te spelen op de leefwereld van de jongeren. Een bepaald onderdeel van media is bijvoorbeeld televisie. Zo kan er een grafiek weergegeven worden waarbij het aantal kijkcijfers voor bepaalde televisieprogramma’s geïllustreerd worden. Dit kan eveneens aan de hand van diagrammen op basis van de verschillende radiozenders enz. Naast het aflezen van de gegevens, vind ik het eveneens van belang dat de leerlingen ook het verschil in aantallen kunnen berekenen. Dit kan d.m.v. procentberekening, cijferen, hoofdrekenen enz.

TAALVAARDIGHEDEN
47 Functioneel schrijven.

De leerlingen voegen passende ondertitels toe aan een Bollywoodfilmpje, met behulp van een instructiefiche.

Met vriendelijke groeten
Iris Neyrinck
2 PAV

Instructiefiche OVUR

Eitje leggen
1. Bekijk aandachtig de filmpjes die de leerkracht toont.
2. Aan wat denk je bij het zien van de filmpjes? Schrijf dit op in 5 kernwoorden.
Uitbroeden
1. Bekijk aandachtig het filmpje dat de leerkracht maakte.
2. Ga naar www.grapheine.com/bombaytv
3. Klik op .
4. Klik op ‘maak een film’.
5. Lees aandachtig het evaluatieformulier voor je aan de film begint.
Kuikentje
1. Kies een stuk uit de film in de rechterkolom.
2. Voeg de ondertitels toe.
3. Vul jouw naam en e-mailadres in op de voorziene plaats.
4. Stuur je werk door naar de klasgenoot die volgt op jouw klasnummer.
5. Je ontvangt het werk van een medeleerling. Geef kritisch commentaar hier op!
6. Je krijgt feedback van je medeleerling. Pas je opdracht aan!
7. Stuur je gecorrigeerde werk door naar de leerkracht.
Bewonderen
1. Bekijk de filmpjes van iedere leerling.
2. Vul per filmpje een evaluatiefiche in.
3. Maak een top-3 van de beste filmpjes.
4. Geef je top-3 aan de leerkracht.
5. De leerkracht maakt bekend welk filmpje verkozen is al beste.

Charlotte Ketels
Philine Deneir

Hollywood

Thema: Hollywood

Ondersteunende basisvaardigheden
Leerplandoelstelling 1, pag. 13:
Onder begeleiding relevante en toegankelijke informatie vinden, selecteren en gebruiken.

Eerst zou ik een artikel opzoeken i.v.m. Hollywoodsterren: Hoeveel verdienen ze? Waar en wanneer werken ze? …
De leerlingen moeten enkele vragen oplossen over het artikel. Het antwoord moeten ze zoeken in de tekst. Later in de klas worden de antwoorden gecorrigeerd.

Maatschappelijke vaardigheden
Leerplandoelstelling 10, pag. 16:
Belangrijke wereldproblemen bondig omschrijven.
Daarna zou ik ze laten discussiëren over het leven van de sterren: Denk je dat ze gelukkig zijn? Vind jij dat ze te veel verdienen? Zou jij graag een acteur/actrice zijn? Veel sterren schenken geld aan een goed doel. Zou jij dat ook doen in hun plaats? Zal jij later ook geld schenken aan een goed doel (+ waarom wel of waarom niet)?
Na deze discussie zou ik de leerlingen de verschillende wereldproblemen laten bespreken. Er komen tijdens deze les meerdere maatschappelijke vaardigheden aan bod (bv. geld beheren, invloed van de media op het eigen en het maatschappelijke leven verkennen, …)

Wiskundige vaardigheden
Leerplandoelstelling 26, pag. 19: Doelgericht een rekenmachine gebruiken.
Leerplandoelstelling 30, pag. 20: Met geld rekenen.

Daarnet werden de lonen van de Hollywoodsterren besproken. Nu laat ik de leerlingen met een bepaalde som geld shoppen. De leerlingen krijgen folders van verschillende soorten winkels. Ze mogen zoveel shoppen als ze willen. Om alles uit te rekenen moeten ze hun rekenmachine gebruiken. Hoeveel geld houden ze nog over? Wie heeft er nog veel geld over en wie niet?

Taalvaardigheden
Leerplandoelstelling 43: Spreekdurf ontwikkelen.
Als slot geef ik deze opdracht: Kruip in de huid van je favoriete Hollywoodster. Je moet vandaag drie dingen doen: acteren/zingen in een reclamespot, een interview afleggen en naar de kapper gaan. Schrijf een tekst van tien regels over jouw dag. Wie ben je tegengekomen? Hoe verliepen de opnames van de reclamespot? …

Thema Bombaytv

Ik zou deze oefening kaderen binnen het thema media. Binnen dit thema kan zowel worden gewerkt aan taalvaardigheid, als aan kennisverwerving. Media en reclame hebben een grote invloed op ons huidig leven. Taalvaardigheid is gelinkt aan een schrijfopdracht.
Terwijl de kennisverwerving aandacht heeft voor het ontstaan van reclame en zijn invloed. Het koopgedrag van de burger wordt verder besproken. Schattend rekenen en berekenen van een bedrag zijn te integreren binnen het totale beeld van het thema media. Een bespreking over de maatschappij en hoe deze functioneert, valt onder maatschappelijke vaardigheden. Hoe wordt de maatschappij beïnvloed door media?
Ontspanning via media is ook een onderdeel. De schrijfopdracht rond de filmpjes is een passende en amusante afsluiter van het thema.

Ondersteunende basisvaardigheden
3 Zich situeren, oriënteren en verplaatsen door gebruik te maken van gepaste
informatie.
7 Gepast ageren

Binnen het thema media gepast leren ageren op reclame en media. Door de informatie kritisch te bekijken zich oriënteren en verplaatsen in consument en producent.
Maatschappelijke vaardigheden

9 Onder begeleiding aspecten van het dagelijks leven van mensen op een andere
plaats met het eigen leven vergelijken.
11 Geld beheren.
12 Invloed van de media op het eigen en het maatschappelijke leven verkennen.
17 Vormen van creatieve expressie in de eigen leefomgeving verkennen.
18 De mogelijkheden van vrijetijdsbesteding verkennen.

Koopgedrag van de burger bespreken. Ontspanning gebeurt ook via media. De schrijfopdracht rond de filmpjes is een passende en amusante afsluiter van het thema. Verder volgt een bespreking over de maatschappij en hoe deze functioneert. Hoe wordt de maatschappij beïnvloed door media? Vergelijkingen maken met andere culturen. Creatief omgaan met media is creatieve expressie.

Wiskundige vaardigheden

22 Wiskundige denkmethoden verwerven.
23 Resultaten schatten, en bewerkingen en resultaten controleren.
24 Met eenvoudige getallen hoofdrekenen.
25 Met eenvoudige getallen schriftelijk rekenen.
26 Doelgericht een rekenmachine gebruiken.
27 Het gemiddelde berekenen.
30 Met geld rekenen.

Het koopgedrag van de burger wordt verder besproken. Schattend rekenen en berekenen van een bedrag zijn te integreren binnen het totale beeld van het thema media. We kunnen voedingsmiddelen of andere koopwaar eerst gaan schatten en nadien nauwkeurig berekenen.

Taalvaardigheid

47 Functioneel schrijven.
49 Informatie halen uit beelden.
50 Kritisch omgaan met beelden.

Media en reclame hebben een grote invloed op ons huidig leven. Taalvaardigheid is gelinkt aan een schrijfopdracht. Verder is ontspanning via media ook een onderdeel. De schrijfopdracht rond de filmpjes is een passende en amusante afsluiter van het thema.

Met vriendelijke groeten
Stefanie Vander Haeghen
2 PAV

Opdracht les 1 december

Thema: Wil het echte India zich nu bekend maken?
Dit is het thema dat we gekozen hebben om rond te werken. India is een groeiend land op elk gebied (socio-economisch, socio-cultureel en socio-politiek). Toch zijn er nog veel contrasten aanwezig in dit Aziatische land. Aan de ene kant heb je de arme plattelandsbevolking en de mensen die in de steden in de sloppenwijken leven, anderzijds heb je de bloeiende filmindustrie, grote multinationals die er zich vestigen, … .
Doelstellingen
Ondersteunende basisvaardigheden
Leerplandoelstelling 4, p.13: Onder begeleiding eenvoudige zakelijke opdrachten van beperkte omvang organiseren, uitvoeren, evalueren.
Door de leerlingen via een instructiefiche de opdracht te geven om ondertitels te plaatsen bij een fragment uit een Bollywoodfilm, leren ze stap voor stap hoe ze een kleine opdracht tot een goed eind kunnen brengen. De filmpjes worden ook klassikaal geëvalueerd (zie instructiefiche).
Maatschappelijke vaardigheden
Leerplandoelstelling 9, p.16: Onder begeleiding aspecten van het dagelijks leven van mensen op een andere plaats met het eigen leven vergelijken.
De Aziatische cultuur toont grote verschillen met onze Westerse cultuur. Door beide culturen met elkaar te vergelijken via interessante werkvormen (brainstorm, stellingenspel, enquête, …) krijgen de leerlingen een beter zicht op andere culturen. Zo kunnen ze de gelijkenissen en de verschillen tussen beide culturen herkennen.
Wiskundige vaardigheden
Leerplandoelstelling 30, p.20: Met geld rekenen.
De leerlingen oefeningen laten maken op de wisselkoers en het omzetten van de euro in de Indische munt, de roepie. Daarna worden praktische oefeningen gegeven, bijvoorbeeld: hoeveel kost Belgisch brood in euro en in roepie en hoeveel kost in Indisch brood in euro en in roepie.
Taalvaardigheden
Leerplandoelstelling 43, p.23: Spreekdurf ontwikkelen.
Leerlingen moeten India promoten als het land van de toekomst en brengen dit kort voor de klas.

Philine Deneir
Charlotte Ketels

Themabundel Bombay tv

Justine Gryspeert

THEMA: MEDIA
ONDERDEEL: FILM

Ondersteunende basissvaardigheden
3: zich situeren, oriënteren en verplaatsen door gebruik te maken van gepaste informatie.

Een film kan ook heel informatief zijn, zoals een film in de vorm van een documentaire bijvoorbeeld. Bij het bekijken van een documentaire kunnen de leerlingen de situatie situeren, oriënteren en verplaatsen.

Maatschappelijke vaardigheden
12: Invloed van de media op het eigen en het maatschappelijke leven verkennen.

Ik denk dat de media op iedereen z’n leven een invloed heeft. Dankzij het journaal worden we dagelijks op de hoogte gebracht over het reilen en zeilen in de wereld. Hoe vaak gebeurt het niet dat een bepaald programma het gespreksonderwerp van de dag is. Denk maar aan So you think you can dance, De slimste mens ter wereld… Wie ooit al eens deelgenomen heeft aan een quiz en daar een fikse geldprijs gewonnen heeft kan stellen dat zijn leven via de media totaal veranderd is. Maar je kunt het ook in kleine zaken zoeken. Na het zien van een bepaalde film, die je echt geraakt heeft, kan je levensvisie op de één of andere manier veranderd zijn.

Wiskundige vaardigheden
33: Relevante informatie halen uit tabellen, grafieken en diagrammen.

Binnen het thema media kun je heel wat gegevens weergeven in tabellen, grafieken en diagrammen. Denk maar aan de kijkcijfers van een bepaald programma. Bij het maken van een film komt er altijd een enorm budget aan te pas. Deze gegevens kunnen eveneens weergegeven worden in tabellen. De evolutie van de prijs van een film uit 1980 en een uit 2010 kan weergegeven worden in een grafiek.

Taalvaardigheden
43: Spreekdurf ontwikkelen.

Ik vind het belangrijk dat de leerlingen in allerlei zaken hun mening durven uiten en durven deelnemen aan een klassengesprek. De leerlingen zullen onder andere een journaal in elkaar moeten steken, een reclamespot in elkaar steken, een redactievergadering houden… De leerlingen moeten ook verklaren of ze de bron geloofwaardig vinden of niet. Ze moeten kritisch omgaan met zowel geschreven als mondelinge informatie.

donderdag 2 december 2010

opdracht 1 december Ibe

PAV didactiek Nederlands

In welk thema zou je deze opdracht integreren?

Bundel: Money never sleeps
Belangrijke leerplandoelen.


Ondersteunende basisvaardigheden.
2 Het eigen dagelijkse leven organiseren.
De bundel zal vooral veel opdrachten en informatie bevatten om het eigen dagelijks leven te organiseren. Zo gaan leerlingen een sollicitatiebrief leren schrijven, leren hoe ze op hun werk kunnen geraken dit via openbaar vervoer en auto. Voor mensen die met de auto op hun werk willen geraken, zullen we berekenen wat een auto kost en wat nodig is om die auto op de weg te krijgen.

Maatschappelijke vaardigheden
11 geld beheren
Aangezien het thema geld is, is het vanzelfsprekend dat dit de centrale doelstelling is. Wat zullen leerlingen doen met hun eerste centen die ze verdienen op hun vakantiejob. Wat doen leerlingen met hun zakgeld? Wat zijn de mogelijkheden om de centjes te sparen?

Wiskundige vaardigheden
30 met geld rekenen
Opnieuw heeft deze keuze van doelstelling weinig uitleg nodig het thema is geld dus rekenen met geld staat centraal. Wat als we op vakantie gaan? Skivakantie naar Zwitserland? Kerstshopping in Londen?
taalvaardigheden
40 mondeling informatie inwinnen
Mensen die beginnen werken (ook jobstudenten) hebben vragen wat is mijn minimumloon? Wat verdien ik? Wat bij problemen? Wat mag van mij verwacht worden? Wat als mij onrecht wordt aangedaan?

dinsdag 5 oktober 2010

Instructiekaart Emily en Wendy

Instructiekaart van Emily en Wendy

OPDRACHT :
Korte tekst schrijven
- ondertitels bij Bollywoodfilmpje


KIJK (llk toont filmpje waarbij we zelf ondertitels hebben geplaatst = grappig!)

Wat zie je in dit filmpje?
Wat valt je op in dit filmpje?

LUISTER (llk : uiteenzetting van de opdracht + evaluatiecriteria)

-Maak zelf de ondertitels bij een Bollywoodfilmpje. Gebruik hiervoor volgende site www.grapheine.com/bombaytv

-Gebruik volzinnen in de ondertitels. (Je start met een hoofdletter en eindigt met een punt)

-Maak er een humoristisch filmpje van.
-Schrijf correct Nederlands, geen schunnige taal.

DOEN
-Surf naar www.grapheine.com/bombaytv/
-Klik op 'Make a movie'
-Kies een filmpje uit.
-Denk na over passende ondertitels.
-Maak een kladversie op papier.
-Controleer de spelling.
-Voeg de ondertitels toe aan jouw filmpje via 'add subtitles'.
-Bekijk het geheel.

DENK
- Ben je tevreden met het resultaat?
-Wissel jouw filmpje uit met je buur.
-Verbeter elkaars tekst.

-Stuur jouw filmpje door naar de leerkracht.

woensdag 29 september 2010

Instructiekaart - Delphine & Iris

OPDRACHT?

Op de website
www.grapheine.com/bombayt vinden jullie diverse filmpjes terug. Maar de ondertiteling ontbreekt echter. Aan jullie om er passende ondertitels bij te plaatsen. Deze opdracht wordt per 2 uitgevoerd.

HOE?
• Maak een keuze uit de diverse filmpjes (1 filmpje).
• Voeg er passende ondertiteling aan toe, hou hierbij rekening met de evaluatiecriteria.

START!
1 Schrijf alle ondertitels allereerst in het klad.
2 Controleer de spelling, hou rekening met de evaluatiecriteria.
3 Voeg de tekst toe aan het filmpje.
4 Lees het geheel na.
5 Stuur uiteindelijke resultaat door naar jezelf en naar de vakleerkracht.
6 Stel je filmpje voor aan je medeleerlingen.

RESULTAAT?
Ben je tevreden met het resultaat?
Evalueer je tekst aan de hand van de voorgeschreven evaluatiecriteria.
Beoordeel de filmpjes van je medeleerlingen.
Welke mening heeft je vakleerkracht over je filmpje?

Instructiekaart Lennerd en Lies

Snuffelen
Schrijf je favoriete films op en vertel er over.
Welke filmgenres bestaan er? Schrijf ze op.
Bekijk het filmpje dat door je leerkracht werd gemaakt.

Schrijven
Ga naar http://www.grapheine.com/bombaytv en klik op 'Make a movie'. (Eventueel demonstreren.)

Kies een filmpje dat je leuk vindt.
Bekijk het filmpje een drietal keer.
Denk ondertussen na over leuke en gepaste ondertitels.
Schrijf de ondertitels op een kladblad.

Je filmpje wordt geëvalueerd op drie criteria:
1) Gebruik correcte zinnen. (Let op hoofdletters, leestekens en werkwoordspelling.)
2) Gebruik je fantasie! (Gebruik geen scheldwoorden of grove uitdrukkingen.)
3) Zorg dat je tekst bij het filmpje past.

Monteren
Aan de rechterkant zie je drie grijze kadertjes staan. Typ hier de ondertitels in. Terwijl je de ondertitels invoegt kan je ook het filmpje bekijken. Als het filmpje te snel gaat kun je het nog altijd pauzeren.

Klaar?
Controleer nog eens de spelling.
Mail daarna je filmpje door naar de leerkracht. Dien ook je kladblad in. (Leerkracht schrijft e-mailadres op het bord.)

Bekijken
Straks worden alle filmpjes in de klas bekeken. De leerkracht zal je evalueren aan de hand van de drie criteria.
Maar dit is nog niet alles! Jullie krijgen ook de kans om elkaar te evalueren. Schrijf de namen van je klasgenoten op een blaadje. Je evalueert je klasgenoten aan de hand van de drie criteria. Geef ze een score op 10.

Instructiekaart Justine , Justine G en Stefanie

Aperitief

Wat valt er op?
Wat moet er veranderen?

Voorgerecht

Lees aandachtig de instructiekaart door.
Lees aandachtig de evalutiefiche door.
Ga naar de website www.grapheine.com/bombaytv
Maak een top drie van je favoriete filmpjes.

Hoofdgerecht

Maak een kladversie voor de drie favoriete filmpjes.
Controleer de kladversies a.d.h.v. de evaluatiefiche.
Pas aan, indien nodig en maak vervolgens een definitieve versie.
Bekijk nogmaals je resultaat.

Dessert

Ben je tevreden met je resultaat? Waarom?
Verbeter met behulp van de evaluatiefiche.
Verbeter het filmpje van je buur met behulp van de evaluatiefiche.

Problemen om blogauteur te worden?

Wie geen uitnodiging kreeg om blogauteur te worden, kan zich nu bij mij aanmelden.

Schrijven: instructiekaart

In het vorige lesuur hebben we al kennis gemaakt met de bombayfilmpjes en brainstormden we over een mogelijke OVUR-fasering voor een dergelijke korte schrijftaak. Post nu (met z'n tweeën) een nieuw weblogitem waarin je je OVUR-structuur perfectioneert in een instructiekaart. Gebruik eenvoudige termen en integreer nieuwe inzichten uit je syllabi (alternatieve evaluatie, schrijfplan: plannen-formuleren-reviseren).

Schrijf in een reactie op de weblogitems van je medestudenten wat je goed en minder goed vindt aan hun instructiekaart. Lees de reacties bij jullie kladversie.

Maak nu in word een definitieve versie van je instructiekaart. Let op een aantrekkelijke lay-out (met icoontjes bij eenvoudige termen). Breng 15 kopieën van jullie instructiekaart mee naar de volgende les.

dinsdag 21 september 2010

OVUR: korte schrijfopdrachten

Het is vaak moeilijk om voor bso-leerlingen geschikte, korte en motiverende schrijfopdrachten te vinden. Vooral als je creatieve taken zoekt die nauw aansluiten bij hun leefwereld en het thema waarrond je werkt. De volgende site biedt zeker mogelijkheden: www.grapheine.com/bombaytv

ORIENTEREN


Schrijf met behulp van bovenstaande site grappige ondertitels bij hilarische Bollywoodscènes.

VOORBEREIDEN


Het doel van deze taak is dat we even nadenken over de volgende zaken:

  • hoe je een schrijftaak kunt faseren (1);
  • hoe je de leerlingen daarbij kunt begeleiden aan de hand van een instructiekaart (2);
  • hoe je een specifieke schrijftaak kunt integreren in een groter thema waarin leerplandoelstellingen van alle vaardigheden aan bod komen (3);
  • hoe je schrijfvaardigheden kunt evalueren (4).

Laat ons er even van uit gaan dat je deze schrijftaak geïsoleerd zou aanbieden (wat je vanzelfsprekend nooit doet). Geef in een eerste reactie op dit bericht weer hoe je fasering eruit zou zien. Geef per fase een beknopte beschrijving van de kerntaken.

Werk per twee deze fasering uit in een handige instructiekaart die jullie posten als een nieuw weblogbericht.

Geef in een tweede reactie op dit weblogbericht weer hoe je deze schrijftaak zou kunnen integreren in een PAV-project.

  • Schrijf eerst neer rond welk boeiend thema je zou werken.
  • Neem je leerplan van de tweede graad erbij en selecteer per vaardigheid* minstens één leerplandoelstelling die voor jou centraal zou staan. Leg kort uit hoe je deze doelstellingen zou nastreven.
  • Schrijf in een tweede weblogbericht hoe je deze schrijfopdracht zou beoordelen.
    - Welke evaluatievorm zou je gebruiken? Leg uit waarom en hoe je te werk zou gaan.
    - Hoe zou je de leerlingen hierbij betrekken?

UITVOEREN


REFLECTEREN


Lees de reacties en weblogberichten van je medestudenten. Vergelijk jullie resultaten en schrijf in een reactie op hun berichten jouw beoordeling.

Klasgesprek: Wat hebben we uit deze taak geleerd? We overlopen goede punten en werkpunten en bedenken hoe een examen didactiek Nederlands eruit zou kunnen zien.

(*Zoals je weet, onderscheiden we vier vaardigheden: ondersteunende basisvaardigheden, maatschappelijke vaardigheden, wiskundige vaardigheden en taalvaardigheden.)

dinsdag 9 maart 2010

Luisteren

De meeste studenten weten niet hoe je een goede luisteroefening opstelt. Ook heel wat ervaren leerkrachten hebben hier moeite mee. Vlaamse leerkrachten zijn dan weer keien in de opbouw en uitwerking van lessen zakelijk lezen. Vreemd, omdat we voor luisteren en lezen dezelfde strategieën gebruiken: oriënterend, verkennend, globaal, zoekend, intensief, structurerend en kritisch luisteren/lezen.
Lees op de site van het DPB de laatste infolijn gericht aan alle vakcoördinatoren in West-Vlaanderen en snuffel in hun ideeën. Vertrek vanuit hun ervaringen om zelf een luisteroefening uit te werken.

Stappenplan:
  1. Vorm een groep van 3 à 4 personen.
  2. Lees individueel de lesideeën op de site van het DPB.
  3. Ga samen op zoek naar een goed luisterfragment op youtube (een zevental minuten, bv. een aflevering van Koppen of Telefacts). Doelpubliek: tweede of derde graad BSO
  4. Download het youtubefilmpje via http://downthisvideo.com/ en post het op deze weblog samen met jullie uitleg waarom jullie net dit fragment gekozen hebben.
  5. Werk (individueel) een goed opgebouwde luisteroefening uit als kladversie (in een nieuw bericht) op deze weblog. (Vergeet je luisterstrategieën niet te vermelden.)
  6. Geef een gedetailleerde, maar genuanceerde beoordeling van de luisteroefeningen als reactie op de berichten van je groepsleden. Vergelijk jouw versie met die van hen.
  7. Reflecteer als reactie op dit bericht: Wat heb je bijgeleerd? Welke medestudent (van jouw groep en/of de andere groepen) maakte de beste oefening?

woensdag 3 februari 2010

Mijn game

Ik zou de leerlingen het spel Buzz laten spelen.
Zo zien ze hoe een quiz precies in elkaar zit.
De bedoeling is dan om hun eigen groep te promoten en supporters te vinden.
Wat maken ze precies?
- een slogan
- een korte beschrijving van hun groepsleden
- een overzicht van hun sterke en hun zwakke kanten.

Als ze verdeelt zijn in verschillende groepen met elk hun eigen publiek, spelen ze het spel.
Na het spel kunnen ze dan nog een artikel schrijven over het verloop van de quiz. Zoals er van een echte quiz ook af en toe iets in het nieuws verschijnt.

games

Onlangs moesten we voor RZL een spel zoeken i.v.m. kansarmoede. Ik vond een heel leuk spel dat je online kan spelen, nl. pats & co. Tijdens het spel moet je zelf keuzes maken i.v.m. werk, wonen, geld... Deze keuzes beïnvloeden het één en ander waar je soms niet onmiddelijk aan had gedacht. Het spel toont aan dat alleen wonen, werken, ... niet zo evident is en al zeker niet voor mensen die het financieel wat moeilijker hebben.

Het spel kan zeker gebruikt worden in een les PAV. Vooral in een derde graad, want deze jongeren zijn zelf ook al bezig met wonen, werken, ... Bij het spel is er ook een informatiebundel voor leerkrachten waar je trouwens ook werkblaadjes, doelstellingen e.d. kan terugvinden.

M.a.w., zeker een aanrader!
Neem een kijkje op www.patsenco.be

Educatieve games


Hoe kun je online games gebruiken als alternatieve instap of werkvorm in je lessen PAV? Surf naar http://lettergeknetter.blogspot.com/ en snuffel wat rond in de aangeboden games. Post je ideeën en ervaringen als nieuw item op onze weblog.

Veel succes en gameplezier!